Bábolna Város Önkormányzata törvénytisztelet és nyitottság szerint is példamutató!

″A törvénytisztelet, a jogkövető magatartás a modern demokráciák alapja. Nagymértékben rombolja az állampolgárok, a vállalkozások jogkövető magatartás iránti elkötelezettségét, ha maguk az állami intézmények sértenek törvényt.″

– írja elemzésében a Korrupciókutató Központ Budapest, felmérésük címe: „Korrupciós kockázatok, törvénytisztelet és világháló”. A magyarországi városok korrupciós kockázatát vizsgálták az önkormányzatok honlapjai alapján, azt vizsgálva, az önkormányzatok

  • mennyire átláthatóak (nyitottsági index), és
  • mennyire tartják be a rájuk vonatkozó törvényeket (törvénytisztelet index).

Közbizalom, növekedés, jólét

„Eredményül azt kaptuk, hogy a magyar városok önkormányzatait inkább az átláthatóság hiánya és törvényszegő magatartás jellemzi, bár több önkormányzat példája is arra mutat, hogy lehetséges a törvények betartása” – írják összegzésükben, arra következtetve, hogy az átlagos magyar önkormányzatnál magas a korrupciós kockázat, pedig „a közbizalom léte, a joguralom érvényesülése és az ebbe vetett hit alapja a hosszú távú gazdasági növekedésnek és végső soron feltétele a társadalom jólétének”. (Arról, hogy mi a jog uralma, és mi köze a keleti nyitáshoz, ittírtunk bővebben.)

Az önkormányzatok honlapjait előre összeállított szempontok szerint vizsgálták, rákérdeztek arra, találhatóak-e a honlapon közbeszerzési szerződések, jegyzőkönyvek a testületi ülésekről, de az átláthatóságra vonatkozó kérdéseket is feltettek, például hogy milyen nyelven érhető el a honlap, vagy van-e rajta oldaltérkép.

Az adatbázis matematikai-statisztikai módszerekkel való elemzésének és összetett mutatók kiszámolásának segítségével keresték a „legnyitottabb” illetve a „legtörvénytisztelőbb” városokat. A nyitottsági index az adatokhoz való hozzáférhetőséget és azok átláthatóságát mutatja, a törvénytiszteleti index pedig a törvényileg szabályozott információk közzétételére vonatkozik.

Forrás: index.hu

Bábolna a nyitottsági és törvénytisztelet index alapján is top helyen szerepel az orszgos listán!


A teljes cikket elolvashatja az index.hu oldalon, az alábbi linken:

  • LINK
  •  

    2014. augusztus 11. | hétfő