Öreg akác a Ménesbirtok udvarán

Öreg akác a Ménesbirtok udvarán

A Szapáry Kastély jelenleg irodaként használt épülete egykor kúria volt, és Bábolna legrégibb, ma is álló épületei közé tartozik. A Szapáry Kastélyhoz tartozó Ménesbirtokra látogatók a nemes arab telivér és a Shagya arab lófajták legszebb példányaiban gyönyörködhetnek. A Ménesbirtok területén található a Hősök kapuja, állófogadásokra alkalmas fogadóterem és színházterem, istállók, egykori kovácsműhely. A Ménesbirtok területén tekinthető meg a Ménesudvar, amely az épületek által körül ölelt, szökőkúttal és virágokkal díszített, csodálatos park.

 

Bábolna első számú szimbóluma a ló, viszont van egy másik is, az országszerte ismert észak-amerikai akác, mely Közép-Európa legrégebbi akácfája. Az akácfát még 1710-ben ültetették az itteni földbirtokosok, a Szapáryak, arra nem is gondolva, hogy 300 év múlva az ide látogatók is ezt csodálhatják. Méretei lenyűgözőek, nagyobb távolságból hatalmas tölgynek mutatkozik. Mivel nagyon öreg, már a 60-as évektől meg kellett erősíteni az ágait, máskülönben elpusztult volna. Mellmagassági átmérője 203 cm, kerülete pedig 1 275 cm. Márványtábla és kopjafa tiszteleg kora előtt. Nagyon impozáns látványt nyújt és megható ennek a fának az élni akarása. Mellette látható az egyik leghíresebb ménesparancsnok, Fedlallah el Hedad Mihály mellszobra, a szobor mellett pedig az 1900-as párizsi világkiállítás győztesének, a világhírű O’Bajan lónak a sírja.

Az Öreg akác a bábolnai Helyi Értéktár Bizottság felterjesztését követően a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár Bizottságának döntése alapján felvételt nyert a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.