Bábolnai Életfa

A Bábolnai Életfa javaslata dr. Horváth Klára polgármester asszony ötlete alapján fogalmazódott meg. Az ötlet alapja a Kaposvári Életfa volt. A Kaposvári Életfáról a Magyar Krónika című kiadványban Gera Katalin szobrásznő kaposvári művészeti munkássága kapcsán írtak.

Korábban Bábolnán létezett a „Csemetéink csemetéi” park, melyben az újszülött bábolnai gyermekek szülei ültettek a születés évében fát. Ez éves szinten 30-40 új csemetét jelentett. A park azonban betelő félben volt akkor, de mindenképpen szerettek volna emléket állítani az újszülötteknek a településen.

 A Képviselő-testület jóváhagyásával 2015-ben Gera Katalin szobrászművészt bízta meg Bábolna Város Polgármestere, a Bábolnai Életfa elkészítésével. Az alkotása 2015. nyarán készült el, és nagy tetszést aratott. A Bábolnán született gyermekeknek méltó emléket állít ez az alkotás, hiszen az Életfa levelein elhelyezésre kerülnek a bábolnai lakcímmel rendelkező, Bábolnához kötődő, újszülött gyermekek neve. Nagyon szeretik a bábolnai lakosok, szívesen keresgetik a gyermekek, unokák nevét az Életfán.

Évente egy meghitt ünnepség keretében helyezik el az Életfán a nevekkel ellátott levélkéket, ami már hagyományos ünnepségnek számít augusztus utolsó péntekjén.

Az Életfán 800 levélke – gyermek neve- helye van kialakítva. Az avató ünnepségen a 2009-től 2014-ig született gyermekek neve került felvésésre és minden évben 1 alkalommal az elmúlt egy évben született gyermekek (évente 25-30 gyermek) nevével bővül a levelek száma.

Emleklap_Babolnai_Eletfa_KEMertektar